Samenvatting buurtbijeenkomst Noordweg 16 Oostvoorne

Op 3 oktober is een buurtbijeenkomst georganiseerd, waar de omwonenden met medewerkers van de gemeente en wethouders in gesprek zijn geweest over het plan om aan de Noordweg 16 een duurzame opvanglocatie voor Oekraïners te maken, en huisvesting voor starters en spoedzoekers (= spoor 1). Op de langere termijn wil de gemeente samen met het Woonbedrijf Voorne aan Zee een plan ontwikkelen met woningbouw voor ouderen (= spoor 2). Dit langere-termijn plan is niet het onderwerp van deze bijeenkomst geweest, maar kwam wel af en toe ter sprake. 
De omwonenden zijn rondgeleid over het perceel en in de paviljoens en diverse gesprekken hebben plaatsgevonden. Veel van de omwonenden hebben vragen en gedachten die ze hebben over de ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke aspecten over het plan met de betrokken wethouders en ambtenaren gedeeld. Aan hen is gevraagd hun reacties ook op een reactieformulier te vermelden. Een deel van hen heeft dit gedaan. 

Aanwezigen

Er waren circa 60 omwonenden (naar schatting). Onder hen waren ook enkele huidige antikraak-bewoners van de locatie Noordweg 16.
Namens de gemeente waren wethouder Aart Jan Spoon (Wonen) en wethouder Daan van Orselen (Woonbedrijf) aanwezig, en zeven medewerkers. Ook twee Oekraïense ontheemden waren aanwezig. 

1. Hoofdlijn uit de gesprekken

Tijdens de gesprekken die tijdens de bijeenkomst gevoerd zijn en op de ingevulde reactieformulieren kwam een aantal onderwerpen aan bod. Deze werden door omwonenden ingebracht als zorg- of aandachtspunten, en vragen. Hieronder benoemen we deze punten, en ook direct een reactie hierop.

Vragen over de besluitvorming en ruimtelijke procedure

Hoe is de beslissing voor de aankoop van de locatie tot stand gekomen?

De locatie aan de Noordweg stond al geruime tijd leeg. In het verleden had de voormalige gemeente Westvoorne al gesprekken gevoerd met de eigenaar over het inzetten van de locatie voor een maatschappelijk doel. Na de fusie in 2023 zijn opnieuw gesprekken met de eigenaar gevoerd, wat uiteindelijk heeft geleid tot de aankoop. Het eerste doel is om de locatie te gebruiken voor de opvang van Oekraïense ontheemden, starters en spoedzoekers. Later heeft de gemeenteraad de wens uitgesproken om de locatie op de lange termijn te ontwikkelen met woningen voor ouderen.

Hoe ziet de ruimtelijke procedure voor het korte-termijn plan (opvang Oekraïners, huisvesting starters en spoedzoekers) eruit?

Het plan om op deze plek Oekraïners, starters en spoedzoekers te huisvesten is een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, omdat het huisvesten van deze doelgroep niet binnen de huidige bestemming past. De huidige bestemming is ‘maatschappelijk, zonder wonen’. Het langdurig opvangen of huisvesten van Oekraïners, starters en spoedzoekers valt onder wonen. Daar is dus een omgevingsvergunning voor nodig. Voordat die vergunning wordt aangevraagd, dus nu al, willen we graag weten wat de aandachtspunten en ideeën van omwonenden zijn. Daar was onder andere deze buurtbijeenkomst voor bedoeld, en ook volgende contactmomenten die er nog komen. We willen met de inbreng van dit participatietraject het plan beter maken. 
Daarna volgt een vergunningaanvraag, waarschijnlijk in kwartaal 2 van 2025. De gemeente toetst dan of het gebruik van de locatie voor deze doelgroepen passend is op deze plek. Daarbij wordt getoetst aan bestaande wet- en regelgeving, op het gebied van geluid, licht, ecologie, verkeer etcetera. ‘Kan het gebied dit aan’, is daarbij de vraag die beantwoord moet worden. Na de aanvraag heeft de gemeente 8 weken om een besluit te nemen, dat kan eventueel verlengd worden met 6 weken. Als de gemeente besluit een vergunning te verlenen, is er de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning. Hierover wordt u te zijner tijd uitgebreider geïnformeerd. 

Hoe is de formele inspraak over dit plan geregeld?

Na de vergunningaanvraag (die verwachten wij in het tweede kwartaal van 2025) heeft de gemeente 8 weken de tijd om een besluit te nemen. Dat kan eventueel verlengd worden met 6 weken. Als de gemeente besluit een vergunning te verlenen, is er de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de omgevingsvergunning. Hierover wordt u tegen die tijd uitgebreider geïnformeerd.

In de brief wordt ook gesproken over ‘extra units’ op het perceel plaatsen (flexwoningen). Waar zijn deze voor bedoeld, hoeveel zijn dat er, en mag dat zomaar?

Met units wordt ‘flexwoningen’ bedoeld, vergelijkbaar met zoals die ook al in Brielle staan (chalets met 1 laag), dat zou gaan om maximaal 5 stuks. Het is niet zomaar mogelijk om extra gebouwen te realiseren op het perceel. Voor de realisatie van extra bouwwerken is altijd een vergunning noodzakelijk. Inmiddels hebben wij, ook naar aanleiding van uw reacties, besloten om geen extra tijdelijke chalets elders op het terrein te plaatsen. 

Hoe ver is de gemeente met de besluitvorming?

De interne renovatie van de panden is vergunningsvrij, dat betekent dat de aannemer aan de binnenzijde aan de slag kan. Wijzigingen aan de buitenzijde van het pand of realisatie van nieuwe bouwwerken kunnen alleen plaatsvinden als een omgevingsvergunning is verleend. Dat is voor het korte-termijn-plan niet langer aan de orde, er worden geen extra units / chalets op het terrein geplaatst. Om de gebouwen te gebruiken voor de huisvesting van Oekraïners, starters en spoedzoekers is wel een vergunning nodig. Op dit moment wordt gewerkt aan de benodigde onderzoeken voor deze aanvraag. In het eerste kwartaal van 2025 kan naar verwachting de vergunningaanvraag worden ingediend.

Hoe kan het dat hier altijd mensen gewoond hebben, maar dat nu een omgevingsvergunning nodig is met de bestemming ‘wonen’? Hebben de mensen hier altijd illegaal gewoond?

Er is geen sprake van illegale bewoning. Wat niet is toegestaan is ‘permanente’ bewoning. Het betrof een tijdelijke locatie waar mensen werden opgevangen, maar waarbij wel sprake was van een ander hoofdverblijf. Mensen kunnen dus in de basis niet worden ingeschreven, alleen als het gaat om verhuur onder de Leegstandswet. 

Vragen over het korte-termijn plan (renovatie bestaande gebouwen)

Hoe lang gaat de opvang van Oekraïners duren?

Dat is niet bekend; dit is ook afhankelijk van de situatie in Oekraïne en de richtlijnen die we hierover vanuit de landelijke overheid krijgen. We spreken wel over ‘duurzame opvang’, waarmee we bedoelen dat de locatie voor langere tijd te gebruiken is.

Hoeveel personen komen er?

Er komen ongeveer 90 opvangplekken voor Oekraïense ontheemden, in twee paviljoens. De plek van het derde paviljoen wordt gebruikt voor huisvesting van starters. Om hoeveel woningen dat precies gaat, wordt onderzocht. In het hoofdgebouw aan de voorzijde van het terrein zal ruimte zijn voor enkele tijdelijke woonplekken. Er wordt onderzocht hoeveel plekken gerealiseerd kunnen worden in het voorste hoofdgebouw. 

Er zijn huidige antikraak-bewoners die graag kans willen maken op een spoedzoekersplek op deze locatie.

Hoe begrijpelijk deze wens ook is, toch kunnen wij dit niet toezeggen. De gemeente heeft geen overeenkomst met de antikraak bewoners, maar met AD-HOC. We hebben met AD-HOC gecommuniceerd dat de huidige bewoners van het hoofdgebouw in elk geval tot juni 2025 op de locatie (hoofdgebouw) kunnen blijven wonen. Of de locatie langer door AD-HOC gebruikt kan worden is afhankelijk van het onderzoek dat de gemeente doet naar het aantal woonplekken in het hoofdgebouw. 

Hoe is de dagbesteding voor Oekraïners geregeld, met het oog op eventuele overlast overdag.

De meeste Oekraïense ontheemden hebben een baan; dit betreft 75% van het totaal aantal Oekraïense ontheemden. Het overige deel bestaat uit personen die naar school gaan of op leeftijd zijn. Er is voldoende ruimte beschikbaar voor sport, onderwijs en dagbesteding. De Oekraïense ontheemden worden hierbij begeleid door meerdere medewerkers die vanuit de gemeente betrokken zijn bij het project Oekraïne.

Wat zijn spoedzoekers, en kan dit ook om (ex)psychiatrische patiënten gaan?

Bij spoedzoekers moet vooral gedacht worden aan ‘bankslapers’, mensen die een hoge mate van urgentie ervaren om te verhuizen, geen of onvoldoende wachttijd in een woonruimte-verdeelsysteem hebben opgebouwd en geen urgentieverklaring kunnen krijgen. Het worden geen plekken voor ‘beschermd wonen’, maar plekken voor mensen die zelfstandig kunnen wonen. 

Zorgen over veiligheid

Op basis van onze ervaringen met Oekraïners op de andere opvanglocaties verwachten wij geen veiligheidsproblemen. Er komen wel Oekraïne consulenten die aanwezig zullen zijn voor ondersteuning, toezicht en het beantwoorden van vragen van de bewoners en om te monitoren of de opvang goed verloopt. Daarnaast willen we een klankbuurtgroep met een afvaardiging van buurtbewoners oprichten, om eventuele vragen en problemen snel op te kunnen lossen. 

Zorgen over verkeersdrukte en parkeren

Niet alle Oekraïense ontheemden beschikken over een eigen auto. Naar verwachting zal het aantal auto’s maximaal 25 bedragen. Voor deze auto's is er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar op het parkeerterrein aan de voorzijde van de locatie aan de Noordweg. Er zijn 56 parkeerplaatsen.

Vragen over het lange-termijn-plan

Wat gaat er gebeuren nadat de Oekraïense vluchtelingen vertrekken? Of blijven ze hier voor altijd wonen?

We weten niet hoe lang de opvang voor Oekraïners nodig is, maar het gaat om een tijdelijke situatie, die afhankelijk is van de situatie in Oekraïne en de richtlijnen die we hierover vanuit de landelijke overheid krijgen. We spreken wel over ‘duurzame opvang’, waarmee we bedoelen dat de locatie voor langere tijd te gebruiken is. 

Het is nog te vroeg om uitsluitsel te geven over wat er precies daarna gebeurt met de locatie. Wat we wel weten is dat de gemeenteraad heeft aangegeven deze locatie heel geschikt te vinden voor ouderenwoningen. Wat er wel en niet mogelijk is, moeten we nog onderzoeken. Dat doen we samen met het Woonbedrijf Voorne aan Zee. Een plan hiervoor moet nog gemaakt worden, en zodra we daarmee starten, zullen we daar de omwonenden zeker bij betrekken.

Komt er na de Oekraïners een andere groep met vluchtelingen? Kan er zekerheid gegeven worden over ‘geen asielzoekers’?

Het lange-termijn-plan dat ontwikkeld gaat worden, gaat uit van woningen voor eigen inwoners, waarbij de focus ligt op woningen voor ouderen. Een concreet plan hiervoor is nog niet gemaakt. Er is geen sprake van opvang van asielzoekers op deze locatie. 

Wat zijn de plannen voor de lange termijn met deze locatie?

Hier is nog geen concreet uitgewerkt plan voor. Wat we wel weten is dat de gemeenteraad heeft aangegeven deze locatie heel geschikt te vinden voor ouderenwoningen. Wat er wel en niet mogelijk is, moeten we onderzoeken. Dat doen we samen met het Woonbedrijf Voorne aan Zee. Een plan hiervoor moet nog gemaakt worden, en zodra we daarmee starten, in de eerste helft van 2025, zullen we daar de omwonenden zeker bij betrekken.

2. Reactieformulieren

De gemeente Voorne aan Zee heeft gevraagd aan de bezoekers of ze via de reactieformulier antwoord willen geven op vragen. Dit kon ook digitaal ingevuld worden. We hebben 26 reactieformulier ontvangen. De reacties zijn gebundeld. Ook is inzichtelijk gemaakt (voor zover door mensen is aangegeven waar zij wonen) in welke straal van het perceel aan de Noordweg via de formulieren gereageerd is en hoe de aanpak en de renovatie daar beleefd wordt.

Zijn er zaken waarvan u vindt dat we daar rekening mee moeten houden op het terrein als we bezig gaan met de renovatie / inrichting van de gebouwen?

In totaal hebben elf personen hun behoeften gedeeld met betrekking tot de renovatie van het terrein. Ongeveer de helft van hen gaf aan behoefte te hebben aan meer duidelijkheid over de plannen, participatie en betrokkenheid van omwonenden.  

Daarnaast blijkt uit de reacties bij een enkeling een behoefte aan fysieke aanpassingen aan het terrein, zoals een afrastering van het perceel, om een duidelijke afbakening te creëren tussen de woonomgeving en omliggende gebouwen, waaronder de school. 

In reactie op de vraag om een afrastering:
De gemeente kan aangeven dat we daar geen noodzaak toe zien. Het terrein van de school is al afgebakend, en op andere plekken is er geen extra afrastering nodig. 

Andere benoemde thema’s zijn ouderenhuisvesting en de herplaatsing van antikrakers. 
Reactie op deze punten vindt u terug in de vragen en antwoorden op de vorige pagina’s. 

Zijn er punten waar u zich zorgen over maakt?

In totaal hebben 22 personen hun zorgen geuit over het project. Een deel van hen (ca 30%) maakt zich zorgen over overlast in de vorm van: verstoring van rust, lawaai en overlast door grote groepen mensen. Er is zorg over de impact op de leefbaarheid in de buurt, waarbij men verwacht dat een toename van bewoners en bezoekers leidt tot meer geluid en minder privacy. 

In reactie op de zorg over overlast:
Het is begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over de gevolgen van een nieuwe situatie, waarin er nieuwe bewoners komen wonen. Uiteraard zullen wij alert blijven op overlast, en waar nodig actie ondernemen. Echter, het is niet onze verwachting dat hier sprake van zal zijn. Momenteel verblijven er ruim 200 Oekraïense ontheemden op vakantiepark Poort van Zeeland, en ook kleinere groepen op andere locaties. In de afgelopen twee jaar hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan, en is er geen sprake geweest van geluidsoverlast. Met een klankbuurtgroep en een locatiemanager zullen we de situatie uiteraard in de gaten houden en bespreken waar nodig. 

Ook verkeersveiligheid en parkeerdrukte zijn veelgenoemde thema’s. De vrees voor toenemende verkeers- en parkeerdruk wordt door bewoners van de Noordweg als een belangrijk punt aangemerkt, wat aansluit bij bredere zorgen over verkeersveiligheid, vooral met betrekking tot kinderen. 

In reactie op verkeer en parkeren:
De verkeersaspecten zullen we in de gaten houden en waar nodig bespreken in de klankbuurtgroep. Er zijn 56 parkeerplaatsen op het terrein. De verwachting is dat er vanuit de Oekraïense ontheemden maximaal 25 auto’s nodig zijn. 
Zodra helemaal is uitgewerkt hoe de huisvesting van starters op de locatie van het derde paviljoen er uitziet, en we weten hoeveel plekken daar komen, wordt op basis van de parkeernorm gekeken naar wat er in totaal nodig is aan parkeerplekken. De verwachting is op dit moment dat er voldoende parkeergelegenheid is. 

Daarnaast worden er vragen gesteld over de rol en toekomst van de antikrakers op het terrein. Bewoners zijn niet alleen geïnteresseerd in de fysieke inrichting, maar ook in de sociale samenhang en de positie van huidige gebruikers van het terrein. 
Reactie: Hier wordt in de vragen en antwoorden (onder kopje: Hoofdlijn uit gesprekken) op ingegaan. 

Tot slot werd een specifieke suggestie gedaan voor een extra toegangsroute naar de N218. 
Reactie: Dit betreft een provinciale weg, die wij niet kunnen aanpassen. 

Ziet u kansen voor de buurt, waar we rekening mee kunnen houden?

De vraag naar kansen voor de buurt leverde acht reacties op. De meeste respondenten zien ouderenhuisvesting als een belangrijke kans. 

Ook het stimuleren van de lokale economie, zoals het genereren van extra omzet voor winkels, werd door bewoners genoemd. Daarmee kan niet alleen de directe leefomgeving, maar ook de bredere omgeving profiteren van de nieuwe ontwikkelingen.

Deelname aan klankbuurtgroep

Ook is gevraagd of omwonenden geïnteresseerd waren in deelname aan een klankbuurtgroep. Twaalf personen hebben aangegeven hiervoor belangstelling te hebben.

De gemeente zal een selectie maken van maximaal 5-7 personen, vanuit de omliggende straten. Een ieder die zich heeft aangemeld ontvangt daarover dit voorjaar een terugkoppeling, en de deelnemers ontvangen een uitnodiging voor een eerste overleg. Dit vindt waarschijnlijk plaats in mei/juni.