Plangebied Drenkeling

Het plangebied Drenkeling is grofweg het gebied tussen Korteweg, Duinrand, Zeeweg en Vleerdamsdijk. De ontwikkeling bestaat voorlopig uit twee fasen. Fase 1 (65 woningen) is al gerealiseerd, fase 2 (144 woningen) is in voorbereiding. Een eventuele fase 3 staat de komende tien tot vijftien jaar in ieder geval nog niet op de planning (locatie voetbalcomplex). Naast het plangebied Drenkeling is er een ontwikkeling op de locatie Duinrand met 37 woningen (voormalige locatie Swinshoek).

Betrokken partijen

Het project is een samenwerking met projectontwikkelaars.

  • Gemeente Voorne aan Zee (oostelijk deel)
  • Truijers Vastgoed (voormalig campingterrein)
  • Kroon & de Koning en 3P Vastgoed (westelijk deel)
  • Bam Wonen (Duinrand)

Meer informatie

Hieronder vindt u meer informatie over de stand van zaken van het stedenbouwkundig plan. De plannen zijn nog niet zo ver dat we al verhuur- of verkoopinformatie kunnen geven. In het voorjaar van 2025 verwachten wij de procedure voor een omgevingsplan te kunnen starten. Op deze website zal later daarover meer informatie komen. Stuur uw vragen reactie of idee naar projectleider Ellen Eijs, per e-mail: gemeente@voorneaanzee.nl.

Beschrijving stedenbouwkundig plan Drenkeling

Het gebied Drenkeling ligt tussen de Korteweg, Duinrand, Zeeweg en Vleerdamsedijk. In dit gebied zijn een sportpark, een terrein voor evenementen, parkeerplaatsen en woningen. De woningen staan aan de randen van het gebied langs straten, en in het midden van het gebied staan de woningen in hoven: Vestahof, Leyseput en Louwtjes Kaa. Deze hoven liggen in het groen. Dit is de basis voor het ontwerp van het nieuwe woongebied.

De huizen bij Duynmeer, Het Swyn en de hoven zijn de eerste stap in de ontwikkeling van landgoed De Drenkeling. Tijdens de ontwikkeling wilden we een gebied maken met een centrale vijver in het park, slingerende paden, verschillende woonbuurten en een mix van functies. Het gebied wordt vooral groen met een natuurlijke uitstraling. Het verbindt de natuurgebieden de Waal en het Voornes Duin. De vijver in het park met naastgelegen bloemenvelden wordt onderdeel van een natte verbinding. De bomenrijen en bermen in de buurten en de boomsingels bij de sportvelden zijn belangrijk voor de droge verbinding.

Voor de tweede fase van de ontwikkeling van de Drenkeling maken we woningen die nu nodig zijn. In het ontwerp hebben we gelet op de omliggende percelen en eigendommen. Woonstraten en kavelgrenzen in het nieuwe gebied volgen meestal de bestaande sloten en kavels in de noord-zuidrichting. Daarnaast gaat de ontwikkeling door met kronkelende wegen en een groen middengebied. De hoofdweg slingert door het gebied, gaat om de vijver heen en verbindt bestaande paden met elkaar.

Zo bestaat het plan van de Drenkeling uit een groen middengebied met een vijver en woonbuurten met een paar korte straten richting de Korteweg. In het groene gebied staan groepjes van gebouwen. Hier vind je de bestaande hoven, maar ook twee nieuwe gebouwen met appartementen. Een nieuwe hof ligt naast het groene midden in de nieuwe buurt. Aan de woonstraatjes staan verschillende soorten lage woningen.

Om het groene middengebied loopt de weg van Duinrand naar Korteweg. De weg heeft een trottoir en parkeerplekken aan de kant van de woningen. De straatjes in de woonwijk zijn smal en dorps. Parkeerplekken zijn op kleine parkeerterreinen, waardoor de straatjes rustig zijn en een gezellige sfeer hebben. Een paar straatjes gaan van de hoofdweg naar de Korteweg. Hierdoor gaan de meeste auto’s richting Korteweg. Fietsers en voetgangers kunnen door het groene gebied via paden sneller het dorpscentrum bereiken.

Voor de nieuwe gebouwen zijn een paar regels. De meeste gebouwen krijgen een schuin dak, behalve de twee appartementen in het groene midden. Die mogen anders zijn. Geen gebouw mag hoger zijn dan 11 meter. Dit betekent dat er maximaal drie woningen boven elkaar kunnen zijn. De gebouwen zien er verschillend uit. Er staan niet te veel dezelfde huizen naast elkaar. Soms verschillen ze in type, soms in stijl. Het is ook belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan bij de voordeur of in de buurt.