Onderzoek naar vleermuizen in de voormalige gemeenten Brielle en Westvoorne

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar vleermuizen in de steden en dorpen van de voormalige gemeenten Brielle en Westvoorne. De gemeente Voorne aan Zee heeft opdracht gegeven voor dit onderzoek.

Waarom een vleermuisonderzoek?

Het doel is van het onderzoek is om te ontdekken waar de vleermuizen leven en verblijven, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij werkzaamheden. Dit onderzoek is ook nodig voor het opstellen van een diersoortenplan voor de gemeente en voor het verkrijgen van een gebiedsgerichte ontheffing. De gemeente heeft al een ontheffing voor Hellevoetsluis, Oudenhoorn en Nieuwenhoorn en wil deze nu ook voor de andere plaatsen in de gemeente regelen. Meer informatie over de gebiedsgerichte ontheffing leest u op de pagina gebiedsgerichte ontheffing.

Wat wordt onderzocht?

Op dit moment wordt gekeken naar de plekken waar vleermuizen paren en overwinteren. In het voorjaar wordt onderzocht waar de vleermuizen hun jongen krijgen en zullen ook de nesten van huismussen en gierzwaluwen worden onderzocht.

Hoe herken ik een onderzoeker?

De veldonderzoeken worden uitgevoerd door experts van adviesbureau Regelink Natuur & Landschap. Deze experts zijn herkenbaar aan een reflecterend hesje en hebben een brief bij zich waarin staat dat zij in opdracht van de gemeente werken.

Wanneer zijn de onderzoeken?

Omdat vleermuizen in de nacht actief zijn, vindt het onderzoek in de schemering en ’s nachts plaats. Het onderzoek is al begonnen en gaat door tot eind september. Daarna volgt nog een onderzoeksronde bij nachtvorst, die plaatsvindt tussen december en februari, maar de exacte data hiervoor zijn nog niet bekend.