Ondersteuning voor mantelzorgers
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een langdurige ziekte, een beperking of een hoge leeftijd. U bent mantelzorger wanneer u meer dan 8 uur per week zorgt voor een ander. U verleent deze zorg dan voor een periode langer dan 3 maanden. De zorg kan bestaan uit ondersteuning bij het huishouden of de persoonlijke verzorging. Bent u mantelzorger voor een partner, vriend(in), kind, buurman, buurvrouw? Dan kunt u de gemeente vragen u te begeleiden en helpen bij het uitvoeren van deze zware taak.
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Het is niet altijd even makkelijk om de weg te vinden in de mogelijkheden en regels op het gebied van zorg, ondersteuning en participatie. Misschien weet u niet goed waar u terecht kunt. Of misschien loopt u tijdens het stellen van uw hulpvraag tegen problemen aan. U kunt dan gratis hulp inschakelen van de onafhankelijke cliëntondersteuning, ook als mantelzorger.
Meer informatie kunt u vinden bij Onafhankelijke cliëntondersteuning.
Mantelzorgwaardering
Mantelzorgers zijn onmisbaar bij de zorg voor hun naasten. Die zorg wordt vaak gezien als iets wat je 'gewoon' voor de ander over hebt, maar zo 'gewoon' is dat niet. Mantelzorger zijn is vaak zwaar en de gemeente heeft grote waardering voor de zorg die zij bieden. Naast ondersteuningsmogelijkheden biedt de gemeente Voorne aan Zee de mantelzorgers daarom een blijk van waardering. Die waardering, de mantelzorgwaardering, is een jaarlijks bedrag van € 100,- die zij vrij kunnen besteden. Bijvoorbeeld om iets leuks mee te doen of iets voor zichzelf te kopen.
Kom ik in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?
U komt voor de mantelzorgwaardering in aanmerking als u minimaal 3 maanden 8 uur per week mantelzorg biedt en de zorgbehoevende ingeschreven staat in Voorne aan Zee.
Waar kan ik voor de mantelzorgwaardering terecht?
U kunt als mantelzorger een aanvraag indienen voor een mantelzorgwaardering bij stichting MEE. Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van MEE. U kunt ook bellen of een e-mail sturen om een aanvraagformulier per post te krijgen.
Mantelzorgwoning en urgentieverklaring
De gemeente heeft verschillende regelingen om de zorg voor uw naaste makkelijker te maken. Zoals een mantelzorgwoning, een urgentieregeling, vrijwilligersverzekering of een collectieve ziektekostenverzekering.
Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van uw eigen huis. In deze woning kan degene wonen voor wie u zorgt. Als u er ruimte voor heeft, kunt u een mantelzorgwoning in uw achtertuin zetten.
Meer informatie kunt u vinden bij Mantelzorgwoning.
Urgentieregeling
Om mantelzorg te geven, is het soms wenselijk om bij elkaar in de buurt te wonen. Als mantelzorger kunt u misschien voorrang krijgen voor die verhuizing. Dat geldt ook als degene voor wie u zorgt, wil verhuizen. Met urgentie krijgt u voorrang bij het krijgen van een sociale huurwoning. Zo kunt u sneller dichterbij degene komen waar u voor zorgt.
Meer informatie kunt u vinden bij Sociale huurwoning, urgentieverklaring.
Vrijwilligersverzekering en collectieve ziektekostenverzekering
Vrijwilligersverzekering
Met de vrijwilligersverzekering bent u tijdens uw werk als mantelzorger verzekerd tegen ongevallen. Ook uw persoonlijke eigendommen vallen onder deze verzekering. U hoeft zich niet aan te melden voor deze verzekering. U bent automatisch meeverzekerd. Via de website van Centraal Beheer | Schade melden kunt u schade te melden.
Collectieve ziektekostenverzekering
Uw werk als mantelzorger kan gevolgen hebben voor uw baan. Misschien is uw inkomen gedaald. Als u een laag inkomen heeft, kunt u misschien gebruik maken van een collectieve ziektekostenverzekering.
Meer informatie kunt u vinden bij Collectieve zorgverzekering (Gemeentepolis)
Ondersteuning door vrijwilligers
Een mantelzorger heeft ook tijd voor zichzelf nodig. Een speciaal opgeleide vrijwilliger kan de mantelzorg dan even overnemen. Zo kan de mantelzorger even iets voor zichzelf doen.
Meer informatie kunt u vinden op de website van MEEmantelzorg.
Ontmoeten, cursussen en workshops
Vindt u de rol van mantelzorger soms lastig? En wilt u advies, tips of eens met andere mantelzorgers praten? Er zijn verschillende mogelijkheden.
Groepsbijeenkomsten, cursussen en workshops
Stichting Mee en Stichting Bureau Ouderen organiseren verschillende activiteiten voor mantelzorgers. U kunt bij hen ook terecht voor persoonlijke hulp en advies.
Meer informatie kunt u vinden op de websites van MEE en SBO Hellevoetsluis.
Mantelzorgsalon
Wilt u gewoon eens even lekker ontspannen of met andere mantelzorgers ervaringen delen? Loop dan eens binnen bij de Mantelzorgsalon van SBO Hellevoetsluis. De Mantelzorgsalon wordt één keer per maand gehouden in Buurtkamer Ons Midden te Hellevoetsluis.
Alzheimer Café
Stichting Alzheimer Nederland zorgt dat mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden elkaar kunnen ontmoeten. U praat hier met elkaar over de dingen die u meemaakt, wisselt informatie uit over dementie en bespreekt mogelijkheden voor hulp. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer, net als in een gewoon café.
Het Alzheimer Café organiseert iedere eerste maandagavond van de maand een themabijeenkomst van 19.30 tot 21.30 uur in het Hart van Hellevoet aan de Eik 68 te Hellevoetsluis. In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten. (Op dit moment is het Alzheimer Café alleen in Hellevoetsluis)
Meer informatie kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland.
Fijn je te zien, tegen eenzaamheid
Fijn je te zien helpt inwoners van de gemeente Voorne aan Zee gelukkiger, gezonder en vitaler te worden. Via Fijn je te zien kunt u meedoen, elkaar ontmoeten en wat voor elkaar betekenen. Op de website fijnjetezien.nl vindt u alle activiteiten. Volg ook de Facebookpagina van Fijn je te zien, dan blijft u op de hoogte van al het nieuws en de activiteiten.
Stichting MEE Plus, helpt mantelzorgers en vrijwilligers
Mantelzorg is niet altijd even makkelijk. Stichting MEE Plus biedt een luisterend oor. Zo houdt u het zorgen langer en beter vol. Ook kunt u hier terecht met praktische vragen over wet- en regelgeving en geldzaken.
Meer informatie kunt u vinden op de website van MEE Plus.
Andere organisaties die mantelzorgers kunnen helpen
Stichting Tante Joy
Stichting Tante Joy zet zich in voor jonge mantelzorgers. Een jonge mantelzorger is een kind onder de 18 jaar dat opgroeit met een zieke ouder, broer of zus. Denk aan: psychiatrie, verslaving, verstandelijke beperkingen en/of lichamelijk ziek. De stichting organiseert logeerweekenden en fundagen. Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Tante Joy.
SBO
Sommige klusjes en taken als mantelzorger kosten best veel tijd, die u misschien liever op een andere manier wilt besteden. Om u hierbij te ontlasten kunt u een beroep doen op verschillende vormen van praktische ondersteuning van het SBO. Denk aan maaltijdservice, klussendienst, financiële- en administratieve ondersteuning, vervoer of de koeriersdienst.
Meer informatie kunt u vinden op de website van SBO Hellevoetsluis | Praktische ondersteuning.
Dementie.nl, Platform van Alzheimer Nederland
Zorgt u voor iemand met dementie en zoekt u informatie, tips en ervaringen van andere mantelzorgers?
Meer informatie kunt u vinden op de website dementie.nl.
MantelzorgNL
Mantelzorg.nl is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste. Iedereen die belangeloos voor een naaste zorgt, kan bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor.
Meer informatie kunt u vinden op de website van MantelzorgNL.
Werk & Mantelzorg
1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Start met het bespreekbaar maken van dit actuele thema op de werkvloer. Voorkom verminderde productiviteit, ziekteverzuim en uitval. Bent u werkgever en wilt u medewerkers die ook mantelzorger zijn beter steunen?
Meer informatie kunt u vinden op de website van Werk & Mantelzorg.