Klankbordgroep opvangschip COA Hellevoetsluis

Voor de (toekomstige) omwonenden van het opvangschip aan de Kanaalweg Westzijde in Hellevoetsluis is een klankbordgroep opgericht. De klankbordgroep bestaat uit (toekomstige) omwonenden, ondernemers, gemeente, COA en politie. Zij komen eens per kwartaal bij elkaar om de ontwikkelingen rondom het opvangschip te bespreken. De eerste bijeenkomst is op 28 november 2024. Op deze pagina delen we na elke bijeenkomst een verslag. 

Notulen Klankbordgroep Hellevoetsluis d.d. 28 november 2024

Opening:

De Locatiemanager van COA opent de vergadering en heet iedereen welkom aan boord van De Alessia Noordopvang Hellevoetsluis.

Voorstelronde:

Alle aanwezigen stellen zich voor.

Stand van Zaken:

De Alessia geeft onderdak aan ongeveer 140 bewoners van ongeveer 20 verschillende nationaliteiten. Om te zorgen dat zij zo snel mogelijk bekend worden met de Nederlandse taal en cultuur worden er Nederlandse Taallessen gegeven door een vaste NT2 docente. 4 Vrijwilligers hebben zich hierbij aangesloten, een 5de start in januari. Er zijn Taalmaatjes betrokken waarbij onze bewoners 1 op 1 Nederlandse les krijgen. Er zijn activiteiten zoals zwemles, sportschool en hardloopgroepje opgestart. Er zijn ook bewoners werkzaam voor River Roots (bijv. Schoonmaak). 

Voor arbeidsmarktbenadering komt er 2x per week een medewerker van de gemeente Voorne aan Zee om bewoners te helpen met het maken van een CV en sollicitatiebrieven. Hij brengt met de bewoners een bezoek aan bedrijven. Enkele bewoners hebben inmiddels betaald werk gevonden. De gemeente verzorgt ook workshops (bijv. Culturele verschillen). Er zijn bewoners die wachten op een bsn.

Er is geen gelegenheid voor de bewoners om zelf te koken. Op andere schepen kan dit wel het geval zijn. River Roots verzorgt de maaltijden in Hellevoetsluis. De voertalen op het schip zijn Nederlands en Engels, bewoners tolken voor elkaar waar nodig. Voor officiële gesprekken wordt een externe tolk ingeschakeld.

Klankbordgroep:

Is er nu een goede vertegenwoordiging voor de Klankbordgroep?
De aanwezigen lijken voor nu een goede vertegenwoordiging van de omgeving. Eventueel zou er iemand van VVE kunnen aansluiten. Zij kunnen vragen van de omgeving doorspelen naar COA of de Gemeente Voorne aan Zee. Volgende bijeenkomst is het gewenst dat de wijkagent aanwezig is. Afgesproken wordt dat 1x per 3 maanden een bijeenkomst zal plaatshebben.

Veiligheid:

Er is 24/7 beveiliging aanwezig op het schip. Bij incidenten wordt de beveiliging gevraagd dit af te handelen, wanneer dit niet lukt wordt politie/112 gebeld. Er is ook altijd contact met de bereikbaarheidsdienst van COA, daarnaast is er goed overleg met de BOA’s en Politie. 
Over het algemeen zijn er kleine incidenten waarbij COA met bewoner in gesprek gaat en waar nodig een maatregel wordt opgelegd. Voor grotere incidenten kan een Time Out worden geregeld. Deze incidenten speelden zich op het schip af. In de opstartperiode zijn er enkele incidenten geweest, enkele van deze bewoners zijn overgeplaatst. Aangegeven wordt dat wanneer je verschillende nationaliteiten bij elkaar zet, iedereen aan de nieuwe situatie moet wennen, maar een groot deel van de bewoners dankbaar is dat ze hier mogen verblijven.

Een van de aanwezigen denkt dat niet iedereen met de beste bedoelingen naar Nederland is gevlucht en er altijd onruststokers bij kunnen zijn.

Een van de aanwezigen weet te vertellen dat er op een van de vorige schepen meer onrust was, zij vermoedt dat dit zo was omdat de bewoners wisten dat ze niet lang in Hellevoetsluis zouden verblijven. Een ander geeft aan dat er op sommige plekken in haar woonplaats overlast is van hangjongeren.

Wanneer er vrije bedden zijn wordt door plaatsing van COA bekeken welke bewoners kunnen worden geplaatst. Op de schepen mogen geen kinderen worden geplaatst van wege verdrinkingsgevaar. Wanneer de verhouding mannen en vrouwen niet in evenwicht is wordt er gekozen voor alleen mannen. Uiteindelijk staat de veiligheid van de omwonenden, Bewoners, de crew en het personeel op nummer 1.

Vaststellen nieuwe bijeenkomst:

Op verzoek van aanwezigen graag voor 10 maart i.v.m. vakantie.

Rondvragen/mededelingen:

  • Een van de aanwezigen geeft aan dat men zich misleid voelt door de Gemeente Voorne aan Zee over het plaatsen van asielzoekersschip in Hellevoetsluis. Het schip ligt te dicht bij de nieuwe woningen aan de Veerhaven, waardoor men geluidsoverlast gaat ervaren.
    Antwoord:  er worden geluidmetingen uitgevoerd door de Gemeente Voorne aan Zee. COA is voorstander van een AZC, helaas was dit niet mogelijk.
  • Een van de aanwezigen geeft aan dat de Raad van Voorne aan Zee heeft gezegd, dat er geen nieuw schip meer zal komen in Hellevoetsluis.
  • Een van de aanwezigen zegt kritisch te zijn, aangegeven wordt dat juist dit gewaardeerd wordt.
  • Aan de Kanaalweg Westzijde 1 tot & met 19 wordt stankoverlast van het riool ervaren tijdens zware en langdurige regenval. Deze overlast heeft ook plaatsgevonden tijdens de periode van het vorige opvangschip. Heeft dit te maken met overpompen van het sanitair van het schip naar het vrijverval-riool en kan dit bijvoorbeeld verholpen worden door meer gefaseerd over te pompen zodat de capaciteit van het riool dit beter aan kan. Gemeente Voorne aan Zee pakt dit op.
  • Er is vraag om activiteiten te delen zodat de omgeving meer wordt betrokken bij onze bewoners en elkaar op een leuke manier kunnen leren kennen. 
  • Na het rondsturen van de notulen zijn er 2 opmerkingen binnengekomen die we graag meenemen naar de volgende bijeenkomst.
  • Rond de kerstperiode komt ook dit jaar, voor een periode van vier weken, een opvangschip uit Krimpen aan den IJssel naar Hellevoetsluis. Dit schip zal aanmeren bij de vuurtoren.

Sluiting:

De bijeenkomst wordt om 21.00 uur gesloten.