In Voorne aan Zee samen aan de slag voor een Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een gezonde toekomst. Daar zijn (zorg)organisaties en de gemeente Voorne aan Zee het over eens. Daarom zetten zij op woensdag 19 maart hun handtekening onder een gezamenlijk uitvoeringsplan voor hulp en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen.

Wethouder Aart Jan Spoon: ‘We willen zoveel mogelijk voorkomen dat inwoners problemen krijgen waar ze zelf niet mee uit de voeten kunnen. Samenwerken aan een goede start in het leven is daarvoor belangrijk. Want de gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van problemen op latere leeftijd.’

Praktische tips voor jonge ouders en gesprekken over zwangerschapswens

Het uitvoeringsplan in Voorne aan Zee bestaat uit goede samenwerkingsafspraken tussen medische, sociale en informele organisaties over de ondersteuning voor (aankomende) gezinnen in een kwetsbare situatie tijdens de 1e 1000 dagen van kinderen. De organisaties gaan met de ondertekening van het plan door op de, sinds begin 2024, ingeslagen weg. Zij werken daarbij vooral aan activiteiten die ouders en gezinnen helpen. Zo kunnen ouders van jonge kinderen sinds kort via de website van oudersinc een app op hun telefoon zetten met praktische tips en oefeningen die hen helpen bij de nieuwe situaties waar zij mee te maken krijgen. Ook worden gesprekken gevoerd met kwetsbare inwoners via de methode ‘Nu Niet Zwanger’. Deze gesprekken zijn bedoeld om deze inwoners te helpen om een weloverwogen keuze te maken of zij wel of niet opnieuw zwanger willen worden. 
Daarnaast werken de organisaties die te maken hebben met kwetsbare gezinnen met een digitale tool zodat zij makkelijk kunnen zien waar kwetsbare gezinnen terecht kunnen voor verschillende soorten hulp en ondersteuning.

Extra ondersteuning voor gezinnen die het nodig hebben

Gelukkig gaat het met de meeste baby’s in Nederland, en ook in de gemeente Voorne aan Zee, goed. Maar sommigen hebben een valse start, doordat zij te vroeg geboren worden, te weinig wegen bij de geboorte of niet in optimale omstandigheden opgroeien. Een baby die tijdens de eerste 1000 dagen blootstaat aan stress, rook, slechte voeding, mishandeling of andere risicofactoren, begint met een achterstand aan zijn of haar leven. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied minder kunnen ontwikkelen.

Samenwerking Kansrijke Start Voorne aan Zee

In Voorne aan Zee is een coalitie gevormd van organisaties die vanaf het begin onderdeel zijn van het kernteam en daarmee de basis vormen van Kansrijke Start. De organisaties die in deze coalitie zitten, zijn Verloskundigepraktijk Brielle/Westvoorne, Verloskundigepraktijk Hellevoetsluis, Delta Dokters, CJG Rijnmond, Van Weel-Bethesda ziekenhuis, Stichting Push, Integrale Vroeghulp, sociaal gebiedsteam, de Kinderkoepel en Humankind met als kartrekker gemeente Voorne aan Zee. Samen met nog meer organisaties die betrokken zijn bij gezinnen met kinderen in de eerste 1000 dagen werken zij samen om van de aanpak Kansrijke Start een succes te maken.