Gladheid bestrijden
Als gemeente bestrijden we gladde wegen. We strooien voordat de wegen glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel. Op deze pagina leest u welke wegen we strooien en wanneer we dat doen. Voor informatie over emmertjes strooizout, klik hieronder op ‘Wat kunt u zelf doen’.
Wanneer gaan we strooien?
We houden het weer 24 uur per dag goed in de gaten. Hierdoor kunnen we op tijd strooien als er gladheid wordt verwacht. We controleren de temperatuur van het wegdek en houden bij of de weg droog, nat, glad of gezouten is. Dit doen we met behulp van vier eigen meetpunten met sensoren in de wegen en fietspaden, en met de dagelijkse weersinformatie van Weerplaza.
Strooiroutes
Als eerste maken we de doorgaande wegen, doorgaande fietspaden en de busroutes binnen de bebouwde kom sneeuw- en ijsvrij.
Daarna strooien we bij (wijk)winkelcentra, begraafplaatsen, gemeentelijke gebouwen, marktterreinen en een aantal straten in de vesting van Brielle en Hellevoetsluis. Dit doen we alleen als het noodzakelijk is en alleen overdag. Net als het strooigebied op de doorgaande wegen wordt ook op bovengenoemde locaties vooraf vastgesteld plan/route de gladheid bestreden.
De strooiroutes voor wegen en fietspaden vindt u op deze kaart.
Een lijst met alle straten waar volledig of gedeeltelijk gestrooid wordt vindt u op de pagina straten waar gestrooid wordt bij gladheid. Houd rekening met winterse omstandigheden als u de weg op gaat. Pas uw snelheid aan en gebruik zoveel mogelijk gestrooide wegen. Ook al is er gestrooid, het kan nog steeds glad zijn op de wegen en fietspaden.
Waarom wordt er niet in alle straten gestrooid?
Strooien heeft weinig zin op plekken waar weinig verkeer rijdt. Strooizout werkt het beste als het wordt ingereden door wrijving met (auto) banden. Gladheid kan op plekken waar weinig verkeer rijdt, zoals woonerven, 30-km zones en parkeerplaatsen dus niet worden voorkomen. Daarnaast heeft de gemeente niet de capaciteit om alle straten, paden en trottoirs te strooien.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt op verschillende manieren de sneeuw van de stoep verwijderen. Het eenvoudigst is om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste sneeuw weg te bezemen. Zorg dat u altijd voldoende zout om te strooien in huis heeft. Dan kunt u de stoep voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden. Alle inwoners van gemeente Voorne aan Zee kunnen een gratis emmer strooizout voor eigen gebruik ophalen. In deze emmer zit 5 kg strooizout en dat is genoeg voor in totaal 200m2. Het is bedoeld voor de openbare ruimte rondom uw woning. U heeft hiervoor geen bon nodig.
U kunt strooizout ophalen:
- van maandag 25 november tot en met zaterdag 30 november
- van maandag 20 januari tot en met zaterdag 25 januari
Bij de milieustraat in Brielle, Oostvoorne en bij Vibor, Einsteinweg 5 in Hellevoetsluis. Meer informatie vindt u op de pagina openingstijden milieustraat. Openingstijden Vibor Hellevoetsluis:
- maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 uur en van 13.00-16.00 uur.
- Donderdagavond tussen 18.00 en 19.30 uur en op zaterdag tussen 8.30 en 12.00 uur.
Lege emmers met deksel kunnen na gebruik weer bij het afhaalpunt ingeleverd worden. Deze worden hergebruikt. Wilt u meer strooizout, dan kunt u dit kopen bij de bouwmarkt.
Overige wegen
De wegen die onder beheer vallen van het Waterschap Hollandse Delta worden ook gestrooid. Op de website van Waterschap Hollandse Delta ziet u een kaart waar er door hen gestrooid wordt. Op de A- en N-wegen wordt gestrooid door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland, deze kaart vindt u op de website van Rijkswaterstaat.
Extra informatie
Wilt u een melding maken over gladheidbestrijding? Dan kunt u dit online doen op de pagina Melding openbare ruimte.
Heeft u vragen? Neem telefonisch contact op met de gemeente via 14 01 81. Vragen over gladheid op de strooiroutes worden doorgegeven aan de gladheidscoördinator. Meldingen over gladheid buiten de strooiroutes of ontbrekende wegen/fietspaden worden genoteerd en besproken in de jaarlijkse evaluatie na de winter, maar dit betekent niet dat de strooiroutes worden aangepast. De gemeente garandeert de begaanbaarheid van de vaste strooiroutes en neemt geen contact met u op over aanpassingen of meldingen. Controleer de strooiroutes voor wijzigingen in de volgende winterperiode.