Een stap vooruit om problemen rond armoede te doorbreken
Inwoners met langdurige geldzorgen komen vaak in een cirkel van problemen terecht. Het gaat dan bijvoorbeeld om gezondheidsproblemen en eenzaamheid. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om die cirkel te doorbreken en heeft daarvoor op 12 november een plan vastgesteld. Het college zal de gemeenteraad vragen om in te stemmen met ‘Een stap vooruit’, integraal armoedebeleid Voorne aan Zee 2025-2028.
Problemen voorkomen
Met het nieuwe armoedebeleid wil het college vooral inzetten op het voorkomen van problemen. Hoe sneller een inwoner de ondersteuning krijgt die nodig is, hoe sneller diegene weer zelfredzaam is en grotere geldproblemen kunnen worden voorkomen. Daarom is het voorstel om de regelingen en ondersteuningsmogelijkheden die er zijn meer onder de aandacht te brengen. Op een begrijpelijke en eenvoudige manier met extra aandacht voor jongeren, inwoners die laaggeletterd zijn en gezinnen met kinderen.
Wethouder Aart Jan Spoon: ‘We gaan ervanuit dat de meeste inwoners zichzelf prima kunnen redden. Maar we weten ook dat dat helaas niet voor iedereen haalbaar is. Inwoners die het niet op eigen kracht lukt, ondersteunen we op zo’n manier dat de kans het grootst is dat ze het uiteindelijk wel weer zelf kunnen.’
Extra aandacht voor gezinnen met kinderen
Voor gezinnen met kinderen die rond moeten komen van een laag inkomen stelt het college voor om vanaf 2025 een kindpakket aan te bieden via Stichting Leergeld en ouders van kinderen die al langer in armoede leven, jaarlijks een bedrag van € 200,- per kind (0 t/m 17 jaar) te geven.
Samenhangende problemen aanpakken
Lukt het niet om de problemen voor te zijn? Dan wordt niet alleen gekeken naar de geldzorgen, maar ook naar de andere problemen waar de inwoner mogelijk mee te maken heeft. Zo is de kans groter dat iemand na de ondersteuning zichzelf weer goed kan redden.
Voorkomen dat inwoners (weer) in de schulden komen
En voor inwoners die te maken hebben met schulden wil het college ervoor zorgen dat de ondersteuning de komende jaren meer effect heeft. Daarbij is het voorkomen van schulden steeds belangrijker maar ook de ondersteuning aan inwoners die net uit de schulden zijn, zodat zij niet opnieuw in eenzelfde situatie terechtkomen.
Om het plan goed aan te laten sluiten bij de behoefte van inwoners is bij het opstellen de mening van inwoners, organisaties, de Adviesraad Sociaal Domein en de gemeenteraad gevraagd. Het voorstel komt - onder voorbehoud van vaststelling agenda - dinsdag 26 november in de commissie samenleving en donderdag 19 december in de gemeenteraad.