Evenementen brengen levendigheid in onze gemeente en verbinden inwoners, ondernemers, toeristen en recreanten. Maar evenementen hebben ook impact op onze leefomgeving en het milieu. Om deze impact zo klein mogelijk te houden, zetten we stappen op het gebied van duurzaamheid. Als gemeente gaan we graag samen met de evenementenorganisatoren aan de slag om ideeën te verzamelen om de evenementensector in Voorne aan Zee te verduurzamen. Samen werken we aan een schoon en veilig Voorne aan Zee en dragen we een steentje bij aan een groenere toekomst.  

Samen op weg naar duurzamere evenementen in Voorne aan Zee

Er zijn vele mogelijkheden om evenementen met oog voor het klimaat en duurzaam te organiseren. Hieronder een aantal praktische tips ter verduurzaming van uw evenement. 

Afval

  • Zorg voor voldoende afvalbakken. 
  • Zorg dat u de afvalbakken regelmatig leegt en schoonmaakt.
  • Zet een afvalteam in dat zwerfafval op het terrein opruimt en afval scheidt. 
  • Maak het scheiden van afval zo makkelijk mogelijk. 
  • Schoonhouden is schoon blijven. Zorg dat zwerfafval direct wordt verwijderd. Een schoon evenement zonder zwerfafval draagt niet alleen bij aan bewustwording van bezoekers voor een duurzaam evenement maar ook aan de algehele veiligheid van een evenement.

Communicatie

  • Neem duurzaamheid op als thema in het draaiboek en beschrijf de acties die ingezet worden om de milieu-impact van uw evenement te verkleinen.
  • Communiceer de duurzaamheidsdoelstellingen van het evenement aan bezoekers, uw leveranciers en andere partners. 
  • Positioneer duurzaamheid op de website van het evenement om aandacht te vragen voor de genomen maatregelen.
  • Deel kennis en ervaringen met andere organisatoren. Bijvoorbeeld via de klankbordgroep evenementen die eens per kwartaal bijeenkomt om onderling kennis te delen. 

Materialen

  • Gebruik geen of minder plastic materialen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel composteerbare of recyclebare alternatieven, zoals bamboe en karton. Vraag ernaar bij uw leverancier.
  • Onderzoek de mogelijkheden voor herbruikbare drinkbekers, zoals hard cups of hoogwaardige recycling van soft cups voor eenmalig gebruik (conform SUP wetgeving). Let op: Eenmalig te gebruiken drank- en voedselverpakkingen zijn per 1 januari 2024 niet meer toegestaan.

Eten & Drinken

  • Zorg in uw cateringaanbod voor keuze uit vegetarische gerechten. Communiceer dit ook op het evenemententerrein. Koop lokale producten van het seizoen.
  • Hoe beter gerechten aansluiten op de wensen van de gasten, hoe minder verspilling. Inventariseer van tevoren dieetwensen. 
  • Serveer gerechten op maat. Bied ze aan in medium of grote porties. Zo wordt er minder voedsel verspild.

Water

  • Schoon drinkwater wordt steeds schaarser, wees bewust van het waterverbruik van uw evenement. Bespreek met de gemeente en leveranciers de mogelijkheden voor besparing en/of hergebruik. 
  • Gebruik watertappunten in plaats van water in plastic flesjes en/of zorg voor een vulmogelijkheid.

Reizen & Vervoer

  • Breng in kaart welke manieren van transport de bezoekers gebruiken en zorg voor het aanmoedigen van duurzaam vervoer. Vraag bezoekers waar mogelijk om met de fiets of te voet te komt.

Natuur

  • Bescherm de natuur van Voorne aan Zee. Voorkom het lekken van brandstoffen en gebruik schoonmaakmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Energie

  • Inventariseer de energiebehoefte. Maak zoveel mogelijk gebruik van vaste stroompunten. Verlicht efficiënt met LED. 

Geluid

  • Houd geluid binnen de perken.

Evalueer

  • Evalueer jaarlijks de geregistreerde data van energie- en waterverbruik, afvalverwerking en recycling om zo de voortgang op het gebied van duurzaamheid te bepalen.